1509 www.ananda-cr.cz/jak_je_mozny_svetovy_mir-11-24-1.html - 21. 7. 2017 - 15:37:15

Archív stránky:

www.ananda-cr.cz/jak_je_mozny_svetovy_mir-11-24-1.html ze dne: 21. 7. 2017 - 15:37:15

Zpět na úvodní stranu - aktuální novinky 2017


 

Jak je možný světový mír

Sekce:   Home >> Novinky >> Dotek světla a radosti >> Jak je možný světový mír



JAK JE MOŽNÝ SVĚTOVÝ MÍR

Jeden muž byl již několikrát odsouzený pro vraždu a byl vězněn v Tiharské věznici nedaleko Nového Dillí v Indii. Zatím co jsme ho sledovali při jeho vyprávění v dokumentu „Odpykávání trestu cvičením Vipassany“, jeho obličej byl mírumilovný a oči byly klidné.
Vysvětloval, že ačkoliv se dopustil mnoha vražd, nikdy necítil žádnou výčitku nad ztraceným životem nebo dokonce spojení mezi sebou a svým činem. Potom se ve věznici Tiharu objevil nový dozorce a zavedl dobrovolný program meditace Vipassána. Nejdříve se ho účastnilo pouze několik vězňů, přišli většinou proto, aby se zbavili monotónnosti.
Ale něco se v těchto mužích začalo měnit;  ostatní si povšimli těchto změn a začali se připojovat k jejich dennímu meditačnímu setkání. Z několika účastníků se počet zvýšil na několik tisíc a atmosféra ve vězení se začala měnit. Meditující se začali oblékat do čistých šatů, uklízeli své okolí a zlepšil se celý vězeňský pozemek. Začali si pomáhat vzájemně, pečovali o ty, kteří to potřebovali, o starší a nemocné.
Ale mnohem důležitější bylo, že se začalo měnit jejich vědomí. Muž ve filmu vysvětloval, že po několika měsících meditací si začal uvědomovat ohavnosti, které spáchal. Modlil se k Bohu, aby mu bylo odpuštěno a směl navázat kontakt s rodinami obětí a prosit o jejich odpuštění.
Rodina zavražděného navštívila vězně v Tiharu, který zavraždil jejich syna. Nejen aby mu odpustila, ale také ho dál navštěvovala. Po určité době ho legálně adoptovala jako svého syna. Skupinová praxe meditace je nyní nabízena ve vězeních po celém světě.
Nedávno jsem četla o novém meditačním programu v některých středních školách v chudinských čtvrtích San Franciska v Kalifornii. Tyto školy byly notoricky známé pro svou nízkou školní docházku, nízkou úroveň vzdělání a tolik násilí, že zde venku denně parkovala policejní auta.
Nový ředitel školy zavedl 15 minut transcendentálního meditační sezení na začátku a na konci každého dne. Během několika měsíců se školní docházka zvedla na 98 procent, známky se výrazně zlepšily a téměř přestalo násilí.
V době, kdy každý den přináší nějaký nový násilný čin, který si vyžádá víc nevinných životů, nabízí tyto příběhy velkou naději pro budoucnost. Jsou odpovědí na otázku: Jak je možné dosáhnout světového míru?

Tak jako v případě meditujících vězňů a studentů, lidské vědomí se musí nejdříve změnit na individuální úrovni než se mohou projevit široké sociální změny. Dalajláma řekl: "Pokud naučíme každého osmiletého meditovat, ukončíme války během jedné generace." Zákony nemohou kontrolovat násilí, vlády mu nemohou předcházet, ani války ho nezastaví, protože násilí začíná ve vědomí jednotlivce ztraceného v nevědomosti. Paramhansa Jógananda učil, že mír musí být nalezen v soukromí srdce kontaktem s božstvím předtím, než se může projevit ve společnosti. Napsal: 

 "K naplnění nejvyššího ideálu světa, míru skrze bratrství, ať je jóga, věda o osobním spojení s Božským, rozšířena časem mezi všechny lidi ve všech zemích.“

Následujme společně tuto vlnu společenské přeměny a prostřednictvím praxe meditace vytvářejme ducha globální jednoty, který může vést k trvalému míru. 


Najasvámí Devi

Zpět

 

Dárek pro maminku     -     Levné dresy     -     Maturitní šerpy     -     Potisk textilu     -     Papírové tašky     -