1356 www.ananda-cr.cz/jednota_v_rozmanitosti-11-40-1.html - 21. 7. 2017 - 15:37:15

Archív stránky:

www.ananda-cr.cz/jednota_v_rozmanitosti-11-40-1.html ze dne: 21. 7. 2017 - 15:37:15

Zpět na úvodní stranu - aktuální novinky 2017


 

Jednota v rozmanitosti

Sekce:   Home >> Novinky >> Dotek světla a radosti >> Jednota v rozmanitosti

JEDNOTA V ROZMANITOSTI


Píši na přenosném počítači na letišti v Seattlu, kde čekáme na zpáteční let do Kalifornie po týdenním programu v Seattlu. Letiště jsou velcí rovnostáři, jak oba, já i Devi víme, protože na nich čekáme více než dvacet pět krát za rok. Člověk vidí lidi z celého světa: s tmavou i světlou pokožkou, s čepicí kšiltovkou, s turbanem, rodiny a přátele povídající si anglicky, italsky, v jazyce Hindi a v jazycích, které ani neznáme. Všechno je podivuhodná pestrost, ale jsme na letišti a jsme v podstatě společní pasažéři. A tak je to i na téhle malé planetě letící vesmírem, jsme pouze spolucestující. Kdybychom ale mohli spatřit jednotu pod tou pestrostí, mohli bychom být všichni přátelé. Můžeme všichni být rodina. Můžeme všichni mluvit stejným jazykem srdce.

Jeden z našich programů v Seattlu zahrnoval i vystoupení židovského rabína, muslimského imáma a křesťanského kněze a také nás, Devi a mne. Na konci naších přednášek byly modlitby za světový mír. Rabín ji pronášel v hebrejštině, imám zpíval verše z Koránu a křesťanský kněz přednesl modlitbu z Bible. Mnoho přítomných mělo slzy v očích, protože dobří lidé ze všech koutů světa touží po respektování života, svobody touhy po štěstí, po sjednoceném světě.

V tomto období přeměny v historii vidíme velký zápas vědomí mezi těmi, kdo chtějí vnutit jejich omezené pohledy rozdělené země a těmi, kteří touží po spojeném světě. Není čas na to být pasivní. Ti kdo chtějí mír  a harmonii, musí vyzařovat světlo modlitbami a meditací, přátelstvím k cizincům a mít otevřenou náruč k těm méně šťastným.

Protože jsem žil mnoho let se Svámím Krijánandou, viděl jsem sílu přátelství. Jednou jsme byli v New Yorku, kde Svámidží mluvil k velkému shromáždění duchovně smýšlejících lidí. Právě se objevil první walkman značky Sony a Svámidží dvakrát navštívil obchod, aby koupil pár těchto novinek, aby si to lidé mohli poslechnout na prodejním stánku Anandy. Choval se k majiteli obchodu jako obvykle, přátelsky a pozitivně, nepřemýšlel jsem o tom. Ale když jsem odjížděli, vrátili jsme se do obchodu ještě jednou, abychom se rozloučili s prodavačem, který nám pomohl. K našemu překvapení, muž začal plakat a požádal Svámidžího o fotku. Řekl, že ztrácí svého nejbližšího přítele.

Svět nám vrací to, co vyzařujeme. Život se stane o tolik příjemnější, když vyzařujeme přátelství, mír a harmonii. Chceme-li lidstvo vidět opravdu jako obraz Boží, potom jednejme jako boží zástupci tím, že se staneme rukama, nohama, srdcem a myslí Nekonečného přítele. Jen když vidíme každého jako bratra nebo sestru, jako dítě stejného Otce/Matky, uvidíme opravdový mír a harmonii.

Jak napsal Paramhansa Jógananda v Šepotech z věčnosti, „Nauč nás Otče, rozpustit uměle zmrazené hranice rodiny, společnosti a národa, teplem naší lásky a porozuměním.“

V jednotě, Najasvámí Jyotish

Zpět

 

Trička s rokem narození     -     Výroba dresů     -     Papírové tašky     -     Igelitové tašky     -     Trička s potiskem     -